Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα του έργου SDT του οργανισμού για την Κοινωνία της Πληροφορίας - Ψηφιακή Ελλάς (e-HELLAS). Ενός έργου που συνδυάζει την "Έξυπνη Πόλη" με το Ποδήλατο (Urban Downhill), στην Ερμούπολη, την Πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Για να μελετήσετε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας κάντε κλικ εδώ. Ο επόμενος αγώνας urban downhill δεν ακόμη έχει προγραμματιστεί. 

Αναλυτικές Πληροφορίες για το SDT Project

Ποιοί είμαστε;

Ο Οργανισμός για την Κοινωνία της Πληροφορίας “Ψηφιακή Ελλάς (e-HELLAS)” ιδρύθηκε το 2001. Είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Τα έργα μας αφορούν την ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής για το web 2.0 και την εφαρμογή καινοτόμων μοντέλων κοινωνικής και επιχειρηματικής δικτύωσης μέσα από έργα, εκπαιδεύσεις, σεμινάρια, συνέδρια και κέντρα προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου έξυπνων πόλεων στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει ο όρος "Έξυπνη Πόλη";

Ο όρος “έξυπνες πόλεις” όπως όλοι οι σχετικοί όροι π.χ. “έξυπνα κινητά (smart phones)”, “έξυπνες συσκευές (smart devices)”, “έξυπνες τηλεοράσεις (smart TVs)”, “έξυπνες μεταφορές (smart transportation)”, οφείλονται στην μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ). Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 πάνω από 20 δισεκατομμύρια συσκευές θα είναι “έξυπνες” και πάνω σε αυτές θα στηριχθούν “έξυπνες υπηρεσίες” σχετικές με την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική δικτύωση, την επιχειρηματική δικτύωση, τις μεταφορές, τη μετακίνηση, την οικονομία, τον τουρισμό κλπ. Οι “έξυπνες πόλεις” μπορούμε να πούμε ότι βασίζονται σε ένα σύνολο “έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών” που εξυπηρετούν κάθε τοπική κοινωνία – τους κατοίκους της, τους επισκέπτες της και τους τουρίστες της. Οι έξυπνες πόλεις λύνουν τα προβλήματά τους με τρόπο κοινωνικό, βιώσιμο, καινοτόμο και αποδοτικό.

Τι είναι το SDT Project;

Είναι ένα καινοτόμο έργο που υλοποιείται στη Σύρο, γίνεται μέσα στο πλαίσιο του “Δικτύου των Έξυπνων πόλεων της e-HELLAS” έχει σαν στόχο να δώσει καινοτόμες και δημιουργικές λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύρου. Σκοπό έχει να μετατρέψει την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο σε δύο “έξυπνες πόλεις” που δύο φορές το χρόνο μεταμορφώνονται σε ένα τεράστιο bike park με πίστες για urban downhill - η Μέκκα του Urban Downhill. Δύο πόλεις με μεγάλη ιστορία, μία μεσαιωνική και μία νεοκλασσική. Δύο πανέμορφες πόλεις κτισμένες ανάμεσα σε δύο λόφους και με μεγάλο δίκτυο σκαλοπατιών.

Πότε ξεκίνησε το SDT Project;

Το έργο ξεκίνησε στις 09/09/2014 όταν κατατέθηκε η αίτηση έγκρισης στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης. Η τελική έγκριση δόθηκε στις 08/07/2015 δηλαδή μετά από 10 μήνες - κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας αλλά και της γραφειοκρατίας.

Τι σχέση έχει το bike park με μία “έξυπνη πόλη”;

H πολυχρηστικότητα και αξιοποίηση των τοπικών πόρων κάνει μία πόλη έξυπνη και κυρίως βιώσιμη. Η έξυπνη πόλη λύνει τα προβλήματά της "έξυπνα" συνδυάζοντας το επιχειρηματικό και κοινωνικό πλαίσιο. Η τοπική δυναμική και τεχνογνωσία ορισμένων Συριανών επιχειρήσεων εκτιμούμε ότι είναι σε επίπεδο που να μπορεί να υλοποιήσει μακροπρόθεσμα ένα τόσο απαιτητικό σχέδιο. Η έξυπνη πόλη οργανώνεται και εξυπηρετεί τους κατοίκους της έξυπνα και με μόνο κριτήριο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής για όλους.

Πως θα αξιοποιηθεί “έξυπνα” αυτό το bike park και το δίκτυο των ραμπών;

Το bike park θα αξιοποιείται, εκτός της περιόδου των αγώνων, για την μετακίνηση και εξυπηρέτηση των κατοίκων των πόλεων π.χ. ηλικιωμένων, μητέρες με παιδιά, αναπήρων, ατόμων με δυσκολία στη μετακίνηση, κατοίκων που μένουν στα "σκαλάκια".

Τι προβλήματα προκαλούν τα "σκαλάκια" στις δύο πόλεις;

Τα "σκαλάκια" αποτελούν την κύρια αιτία ερημοποίησης των δύο πόλεων αφού και οι δύο θεωρούνται δύσκολες στην καθημερινή ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων και στη μεταφορά αγαθών. Στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη διαμένουν πολλοί ηλικιωμένοι καθώς και άτομα με προβλήματα μετακίνησης. Οι περισσότεροι νέοι λόγω της δυσκολίας από τα σκαλάκια αποφεύγουν να ζουν στη πόλη.

Ποια είναι η θετική πλευρά αυτού του "προβλήματος";

Τα "σκαλάκια" όμως αποτελούν την βάση για την ανάπτυξη ενός σημαντικού τουριστικού προϊόντος, στο τομέα του Αθλητικού Τουρισμού. Ένα τουριστικό προϊόν που μπορεί να κάνει διάσημες τις δύο πόλεις, να παρουσιάσει την ομορφιά και την ιστορία τους, μέσα από την υλοποίηση ποδηλατικών εκδηλώσεων πολύ υψηλών επαγγελματικών προδιαγραφών και υψηλών επάθλων για τους αναβάτες. Η Μέκκα του Urban Downhill.

Ποια είναι τα άμεσα αποτελέσματα των αγώνων urban downhill στη Σύρο?

Τα άμεσα αποτελέσματα είναι:

 • α) η δυναμική ενίσχυσης της τουριστικής αναγνωρισιμότητας της Σύρου μέσα από τους αγώνες urban downhill θα συγκρίνεται με την ενίσχυση της εικόνας της Σαντορίνης από τους εκπληκτικούς αγώνες parkour και freerunning που διοργανώθηκαν εκεί. Το επαγγελματικό και θεαματικό video που θα προκύψει θα κάνει γνωστή τη Σύρο σε όλο το κόσμο. Η επαγγελματική κινηματογράφηση κάθε αγώνα είναι πολύ βασικός στόχος καθώς και η συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία παραγωγής.
 • β) η κοινωνική σημασία του έργου ειδικά αν κατασκευασθούν οι πολυμορφικές ράμπες και εξυπηρετηθούν καθημερινά οι κάτοικοι και οι τουρίστες.
 • γ) Η οικονομική σημασία για τοπικές επιχειρήσεις και τεχνίτες που θα αναλάβουν κατασκευαστικά τμήματα του έργου ή τη συντήρηση και τοποθέτηση των κατασκευών.

Τι πρέπει να έχει η Μέκκα του Urban Downhill;

Πρέπει να γίνει ανάπτυξη και συντήρηση ενός δικτύου ραμπών, το οποίο θα επεκτείνεται από αγώνα σε αγώνα, από χρόνο σε χρόνο. Η δημιουργία ραμπών που θα είναι μόνιμες, που θα μπορούν να διαμορφώνονται και να τροποποιούνται, που θα φέρουν μηχανισμούς μεταφοράς διαφόρων τύπων και ειδών π.χ. ατόμων ή υλικών για την περίοδο εκτός των αγώνων και κατά την περίοδο των αγώνων να διαμορφώνονται διαφορετικά. Επίσης, κάθε αγώνας θα πρέπει να γίνεται σε διαφορετική πίστα. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου - ότι μπορούν να διαμορφωθούν πολλές διαφορετικές πίστες. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι είναι εφικτή η κατασκευή του δικτύου των ραμπών. Με τις πολλές και διαφορετικές πίστες θα μπορέσει να υποστηριχθεί μία ολόκληρη εβδομάδα σχετικών εκδηλώσεων στο μέλλον.

Θα μπορούσε το bike park να συνδυαστεί με παραδοσιακές τέχνες του νησιού;

Εκτιμούμε πως αυτό είναι δυνατόν και ειδικά θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία τέχνη που παλιότερα άνθησε αλλά σήμερα χάνεται από την ιστορία των πόλεων αυτών, της τέχνης του καραβομαραγκού. Αυτό αποτελεί μία πρόκληση σχεδιαστική, οργανωτική και λειτουργική. Ένα ναυπηγικό μουσείο στο δρόμο, προσφορά σε μία τοπική κοινωνία που για πολλές γενιές έζησε από την θάλασσα και διαθέσιμη σε όλους τους φίλους του ποδηλάτου απ' όλο τον κόσμο.

Ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας των επιχειρήσεων που στηρίζουν το έργο;

Το έργο αποτελεί μία 100% ιδιωτική πρωτοβουλία. Όλο το οπτικοακουστικό υλικό ανήκει στο έργο και μόνο πιστοποιημένοι κινηματογραφιστές και φωτογράφοι μπορούν να το κινηματογραφήσουν ή να το φωτογραφήσουν. Μόνο οι επιχειρήσεις του Cluster και οι διαφημιζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό στις σελίδες τους. Απαγορεύεται ρητά κάθε ανάρτηση οπτικοακουστικού υλικού από τις εκδηλώσεις σε εμπορικές ιστοσελίδες και σελίδες του Facebook για εταιρίες εκτός του cluster. Η προσωπική ανάρτηση υλικού από αναβάτες και κοινό δεν απαγορεύεται. Μόνο η εμπορική χρήση του γεγονότος είναι ελεγχόμενη ακόμη και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα πάντα λοιπόν καθορίζονται από το cluster.Μία συνεργαζόμενη επιχείρηση είναι αποκλειστικός προμηθευτής προϊόντων ή υπηρεσιών για το έργο, τους συμμετέχοντες συνέδρους - εκθέτες - αθλητές, τους συνοδούς και τους επισκέπτες. Επίσης συμμετέχει στην εκπόνηση του έργου και προωθεί τους σκοπούς του έργου. Η βιωσιμότητα του έργου και η προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και συμμετεχόντων στις δράσεις του εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

 • Υψηλά χρηματικά έπαθλα σε επιστήμονες και αθλητές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να συμμετάσχει η Σύρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Down Town και να προσελκύσει μεγάλα ονόματα του χώρου θα πρέπει να δώσει έπαθλα ύψους 10000 ευρώ.
 • Ποιότητα, ποικιλία και καινοτομία της διοργάνωσης όλων των δράσεων - έκθεση, συνέδριο, εργαστήρια και ποδηλατικός αγώνας
 • Εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σχεδίου ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος που προκύπτει από το έργο, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία διαχείρισης και προβολής του, ειδικά σε επίπεδο τεχνολογίας και παρουσίας στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πως εξυπηρετούνται οι διαφημιζόμενοι;

Στο έργο μας έχουμε μόνο διαφημιζόμενους. Οι διαφημιζόμενοι έχουν τις εξής επιλογές διαφήμισης και τα εξής προνόμια:

 • α) Διαφήμιση πάνω στις ράμπες με την τεχνική του stencil - στο μέλλον αναζητούμε και άλλες πιο καινοτόμες τεχνικές με ειδικές μεμβράνες κλπ με κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο ή διάσταση π.χ. 1,25m x 1,25m ή 1,25m x 2,5m
 • β) Διαφήμιση μέσω του επίσημου video
 • γ) Δικαιώματα πάνω στο υλικό από τον αγώνα όποτε το χρειαστούν
 • δ) Διαφήμιση στην ιστοσελίδα του αγώνα και στη σελίδα του Facebook ή στα έντυπα του αγώνα ή στα αναμνηστικά μπλουζάκια του αγώνα.
 • ε) Δημιουργία ειδικού video από τον αγώνα αποκλειστικά για την εταιρία
 • στ) Η διαφημιζόμενη εταιρία μπορεί να είναι νονός μίας ή περισσοτέρων ραμπών
 • ζ) Η διαφημιζόμενη εταιρία μπορεί να έχει εκτυπωμένα banner σε διάφορα σημεία του αγώνα
 • η) Η διαφημιζόμενη εταιρία μπορεί να έχει κιόσκι ή τέντα στην αφετηρία και στο τερματισμό του αγώνα
 • θ) Η διαφημιζόμενη εταιρία μπορεί να έχει paddock girls στην αφετηρία και στον τερματισμό του αγώνα.

Ειδικά για τη διαφήμιση πάνω στις ράμπες και τους “νονούς” των ραμπών το κόστος από αγώνα σε αγώνα μειώνεται γιατί δεν υπάρχει κατασκευαστικό κόστος - παρά μόνο κόστος συντήρησης και τοποθέτησης.